O Pešteri

2014-09-29 14:19:29

Pešter ili Pešterska visoravan je krečnjačka zaravan u jugozapadnoj Srbiji. Za područje Peštera se vezuju verovanja da je nekada na njemu bilo jezero, te meštani kažu da je ovo mesto gde je Sveti Đorđe ubio aždaju. Pešterska visoravan se prostire na nadmorskoj visini od 900 do 1200 metara i predstavlja najveću visoravan na Balkanu i jednu od najvećih u Evropi.

Teritorija Pešterske visoravni uglavnom obuhvata površinu Opštine Sjenica, dok neki delovi pripadaju Opštinama Novi Pazar i Tutin. Naziv regiona Peštera potiče od reči pešter, koja je arhaični naziv za pećinu. Pešterska visoravan je zapravo prostrano polje (Peštersko polje) beskrajnih pašnjaka, okruženo planinama Jadovnikom (1734 m), Zlatarom (1627 m), Ozrenom (1680 m), Giljevom (1617 m), Zilidarom (1616 m), Javorom (1520 m) i Golijom (1833 m).

Zauzimajući površinu od oko 50 km², Pešterska visoravan je najveće polje u Srbiji, među najvišima na Balkanu. Kroz Peštersku visoravan protiču reke Uvac, Vapa, Jablanica i Grabovica. U geološkoj prošlosti Pešterska visoravan je bila veliko jezero, od kojeg je danas jedino ostalo majušno Peštersko jezero, u blizini sela Tuzinje.

Zemljište na Pešteru je uglavnom krečnjačko i ispresecano prostranim neprekidnim pašnjacima.

Privreda Pešterskog regiona se uglavnom bazira na uzgoju stoke, najintenzivnije ovaca. Pešter je poznat po mlečnim proizvodima, posebno po "sjeničkom siru", izvanrednom tradicionalnom specijalitetu, koji se proizvodi na autohtoni način, kao i jagnjetini, dimljenoj govedini i ovčetini. Pešterska visoravan je retko naseljena : najveći broj naselja je smešteno na rubu Pešterskog polja. Pešter je poznat po specifičnoj mikro-klimi, posebno oštroj tokom zimskog perioda.

Na Pešteru živi veliki broj ugroženih biljnih i životinjskih vrsta u posebno ugrozenim eko sistemima. Stoga je Pešter uvršten na Ramsar listu vodom bogatih područja od međunarodnog značaja. Pešterska visoravan i okolina, koja je gotovo sasvim neistražena, magično lepa i divlja, omogućava bogatstvo nesvakidašnjih avanturističkih programa.

Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija obeleženo je 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Na ovaj način, markiranim stazama spojene su turističke destinacije, a turistima i lokalnom stanovništvu omogućeno je da izaberu stazu prema svojim fizičkim mogućnostima i atrakcijama koje nameravaju da posete.


Autor:

info