Rotkvice

2015-07-06 13:48:31

Nisu samo ukusne, već su i pune vitamina i minerala. Prema rečima bečkog stručnjaka za namirnice Martina Hofera, rotkvice naš organizam snabdevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. Kako bi duže od dva dana ostale sveže i hrskave. ovaj bečki stručnjak Vam savetuje da ih zajedno sa korenjem stavite u posudu sa vodom i tako držite u frižideru.

Kada se narežu i nekoliko sati odleže u hladnoj vodi, rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene mogu biti izvrsno hladno predelo ukoliko ih napunite nadevom od mekanog sira.

Bilo začinjene u salati ili sveže kao dodatak na hleb namazan margarinom - rotkvice su prave vitaminske bombe.
Prilikom kupovine, rotkice moraju imati sveže zeleno lišće s korenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje.

Da biste ih proverili, lagano ih pritisnute. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke.

Rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u plastičnoj vrećici u frideru najviše 5-7 dana.

Pola šoljice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava veliku količinu kalijuma, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

* fosfor (20 mg)
* kalijum (233 mg)
* vitamin C (31,25% preporučenih dnevnih potreba)
* folna kiselina
* dijetalna vlakna
* kalcijum (25 mg)
* gvožđe (0,34 mg)
* pigment antocijan (crvena boja) - za koji se vjeruje da ima super antioksidativna svojstva.

Lekovitost

Rotkvica podstiče lučenje probavnih sokova i rad creva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Svež sok dobijen od rotkvice stari je narodni lek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za lečenje upale žučne kese.

Povoljno deluje na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, disajnih infekcija i kašlja.

Vreme sadnje

Rotkvice sa fotografije su posadjene pocetkom maja na nadmorskoj visini 950m, a spremne za branje vec polovinom juna. Nisu tretirane nikakvih sredstvima i pokazalo se da im Pesterska klima godi. Otporna na slanu i hladnije uslove.


Autor:

Lekovito biljeLekovite biljkeBiljkeBiljePoljoprivreda