Divizma

2015-08-13 10:07:10

Sigurno ste je već viđali, ali se okrenuli glavu. Možda ste rekli da ima lep cvet, ali to je bilo to. Da ste samo znali da je to bila divizma i koliko je ona korisna!

Od davnina poznata po svom čudotvornom, lekovitom dejstvu, divizma (Verbascum thapsus) je u antičko vreme smatrana magičnom biljkom. Legenda kaže da ju je Odisej nosio da bi se zaštitio od čini čarobnice Kirke, stari Rimljani su je brali izgovarajući magične reči, dok su hrišćani osveštanim buketićima, u kojima se obavezno nalazila i divizma, kadili kuće na Jovandan. Zbog izdužene stabljike i krupnih žutih cvetova, u narodu je zovu i kraljevska sveća.

Ova višegodišnja biljčica ima “vunaste” listove i može da naraste i do 2 metra u visinu. Raste po šumskim čistinama, ali i slabo plodnim zemljištima, pa i na peskovtim oblama reka i potoka. Miris sveže biljke nije baš ugodan, ali osušena odaje miris meda. Cveta od jula do septembra. Možete iskoristiti gotovo celu biljku: cvet, koren i listove. Koren se vadi u martu, a cvet i listovi kada je biljka u cvatu. Medonosna je biljka i pčele je vole posećivati.

Medonosna je biljka i pčele je vole posjećivati.

Izvor: Divizma http://www.plantea.com.hr/divizma

Zanimljivo je da divizma može da proizvede ogroman broj semena (čak 100.000 godišnje – samo jedna biljka). Ta semena mogu da prežive gotovo sve uslove i da traju i do 100 godina!

Obično se koristi za lečenje disajnih puteva, problema sa uhom, kod gnojnih rana, problema sa kožom, …

Grlo i pluća

Njemačka institucija Commision E (koja se u svetu smatra vodećom organizacijom nadležnom za za bezbednost korišćenja i efikasnost lekovitih biljaka) je odobrila ovu biljku kao lek protiv kašlja i bronhitisa. Ali, stari narodi su je koristili vekovima. Sa njom su lečili astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna protuupalna i antivirusna dejstva.

Uho

Ova biljka se zove u pomoć i kod problema sa uhoboljom, upalom srednjeg uha i sličnim problemima. U ovom slučaju se koristi ulje biljke, koje se dobija tako što se cvetovi divizme potope u maslinovo ulje (o pravljenju lekovitih ulja pisali smo u tekstu: Ljekovito bilje: izrada ulja i praškova). U 1 litar maslinovog ulja staviti 150 grama suhog cveta. Ostaviti da stoji na toplom mestu ili na suncu 30-40 dana, procediti i upotrebljavati. Ulje može da ublaži bol u uhu, umanji upalu i ubrza proces oporavka. (Ipak, ne bi je trebali koristiti ukoliko postoji mogućnost da vam je bubna opna oštećena). Treba napomenuti, da ovo ulje može biti korisno i u borbi protiv herpesa.

Koža

Divizma je cenjena zbog svojih blagotvornih dejstava i kada su u pitanju problemi sa kožom. Najbolje je napraviti melem od divizme (u tekstu Ljekovito bilje – napravite meleme smo pisali kako) i nanositi je na rane, opekotine, promrzline, ujede insekata, ali i protiv celulita, hemoroida i ekcema.

Cvetovi divizme se kombinuju sa pčelinjim voskom u pripremi melema protiv pelenskog osipa kod beba.

Još par zanimljivosti o divizmi: Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.

Takođe, za sada nije utvrđeno da upotreba ove biljke izaziva neka neželjena dejstva.

RECEPTI

Čaj - Dve kašičice cvetova prelije se sa 300 mililitara ključale vode, ostavi da odstoji tri minuta, procedi i pije najmanje dva puta dnevno po jedna šolja. Čaj je još efikasniji ukoliko se navedena količina prelije ključalim mlekom, procedi i pije više puta na dan po jedna šoljica.

Obe vrste čaja naročito su delotvorne kod suvog katara, koji je praćen jakim nadražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po sopstvenom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.

Obloge - Dve kašičice cvetova kuvaju se u mleku dva minuta. Sadržaj se zatim procedi i rashladi do temperature podnošljivosti kože na koju se oblozi stavljaju.

Ulje - Sveže ubrani cvetovi, u količini po sopstvenom nahođenju, stave se u staklenu posudu, dobro zatvore i ostave da stoje na suncu. Nakon izvesnog vremena iz cvetova počinje da se izdvaja uljni rastvor, kojim se mažu bolna mesta zahvaćena gihtom i reumatizmom. Ovo ulje korisno je i za lečenje spoljnih rana na koje se stavlja po nekoliko kapi i potom sačeka da se osuše. Efikasno je i u terapiji unutrašnjih krvarenja a u tom slučaju uzima se po jedna čajna kašičica tri puta na dan, pri čemu mora da se vodi računa da je ulje uvek sveže.


Autor: http://lifepressmagazin.com/zdravlje-2/bolesti/lekovita-svojstva-biljke-divizma/

Lekovito biljeLekovite biljkedivizmaBiljkeBilje