Glog

2014-10-10 09:15:13

Glog je tvrdo i žilavo drvo srednje velicine. Nekada može biti i čvornovato. Cvetovi gloga imaju jak miris i mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se u kasno leto kada su potpuno zreli. Biljka glog veoma cesto raste u šikarama i uz ograde i živice.

Lekoviti delovi biljke

Cvetovi, listovi i plodovi bez peteljke.

Cvetove i listove treba brati u prolece. U lekovite svrhe koriste se cvasti crvenog gloga ubrane pre potpunog otvaranja svih cvetova i zreli plodovi i listovi — dok su mladi. Cvet i plod se suše i kao osušeni koriste u lečenju.
Cvet i list gloga sadrže flavonoide, etarska ulja, holin, tanin i dr, a plod vitamin C, karotin, šećer i pektin, kao i kalcijum, fosfor i dr. Sušiti ih u tankom sloju i pri tom paziti da nikako ne promene boju.

Listovi se beru nakon cvetanja biljke.

Plodovi se beru nakon sazrevanj. Suše se prvo u hladu, da uvenu, a nakon toga dosuše na toploj peci.

Glogov cvet i list koriste se kao blagi prirodni lek za umirenje, protiv nesanice, za sniženje krvnog pritiska, protiv ateroskleroze, za jačanje srca i otklanjanje klimakteričnih tegoba.
Čaj od sušenog ploda gloga jača i reguliše rad srca i naročito je blagotvoran kod slučajeva srčanih smetnji nastalih zbog nervne napetosti.

Delotvornost

Veruje se da je glog jedna od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce. Glog jaca i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da moze sniziti povišeni krvni pritisak, nego i podici nizak u slucajevima oslabljenog srcanog mišica. Dobar je u lecenju oštecenog srcanog mišica u starosti, kod upale srcanog mišica, blagotvorno deluje u lecenju zakrecenja krvnih sudova i dobar je prirodni lek protiv angine pectoris. Drugim recima blagotvorno deluje protiv svih srcanih oboljenja. Glog isto tako ima pozitivan ucinak na smirenje nervnog sistema.


Autor:

BiljeBiljkeGlogGlogov cvetGlogov plodglogovikLekovite biljkeLekovito biljeZdrav životzdrava hrana