Tag: zdrava hrana

Kleka, klekinje

Klekinje su i kod nas i u drugim balkanskim zemljama jedan od najpoznatijih i najkorišćenijih narodnih lekova. Za unutrašnju upotrebu služi kao diuretik, protiv nazeba, kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za stomak, znojenje i slično, a spolja se koristi u alkoholu (spiritus juniperi) ili u jakoj rakiji za obloge i trljanje protiv nazeba, reumatizma i sličnih bolesti.

2014-11-19 22:37:36

glogovikklekaLekovite biljkeLekovito biljeZdrav životzdrava hrana

Glog

Glog je tvrdo i žilavo drvo srednje velicine. Nekada može biti i čvornovato. Cvetovi gloga imaju jak miris i mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se u kasno leto kada su potpuno zreli. Biljka glog veoma cesto raste u šikarama i uz ograde i živice.

2014-10-10 09:15:13

BiljeBiljkeGlogGlogov cvetGlogov plodglogovikLekovite biljkeLekovito biljeZdrav životzdrava hrana

Lekovito bilje iz Vapskog polja

Živeći u prirodi čovek je otkrio lekovito bilje. Od najranijih dana, tražeći lek za svoju bolest, svesno ili nesvesno koristio je blagodeti prirode i lečio se sa manje ili više uspeha, koristeći lekovito bilje ali i ono aromatično. Pored ostalog, otkrio je hranljivost, lekovitost i otrovnost bilja sa kojim se svakodnevno sretao. Biljna sirovina se danas sve više koristi u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji aditiva (konzervansi, boje i začini), lekova i pomoćnih sredstava i aromatizaciji. Lekovito bilje u Srbiji se uglavnom nalazi u rejonu jugoistočne Srbije, južnog Banata, Deliblatske peščare, Danilovgrada i sjeničko-pešterske visoravni. Na preko 1.100 metara nadmorske visine na sjeničko-pešterskoj visoravni smešteno je Vapsko polje. Oivičeno je planinama Golija (1884m), Jodovnik (1.723m), Javor (1.519m)lekovite biljke, Giljeva (1.449m) i Ozren (1.033m). Dugačko je petnaestak kilometara a široko oko tri kilometra. Ceo prostor u potpunosti ispunjava uslove i propise za proizvodnju zdrave hrane. Po njemu nije prosut ni gram pesticida niti je bačeno zrno veštačkog đubriva. Na njemu i korovi leče. Sa velikim brojem sunčanih dana, bez magle i industrijskog zagađenja, bilje sa Vapskog polja ima visok procenat eteričnih ulja, minerala, vitamina i organskih kiselina. Da je tako potvrđuje miris bilja ovog područja koji se oseća i na 20 metara. Pčele vredno oprašuju bilje i prave nadaleko čuveni pešterski livadski med.

2014-09-30 08:05:59

Lekovite biljkeLekovito biljeVapaVapsko poljezdrava hrana

Pešterski med

Pešterski med predstavlja čitavo bogatstvo prirodnih hranljivih materija od ogromne fiziološke i preventivne vrednosti za ljudski organizam. Pčelinji med, onakav kakav dolazi iz košnice jedinstvena je hrana za ljude, jer ne podleže nikakvoj daljoj obradi.

2014-09-29 20:49:16

zdrava hranapešterski medmed