Karajukića bunari

2015-07-07 08:41:54

Na obodu Peštere, desetak kolimetara od granice sa Crnom Gorom, nalazi se mjesto Karajukića Bunari, najhladnije u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji gdje se temeperature spuštaju i do minus 40. Tu je januara 2005. godine izmjereno 39,8 stepeni ispod nule.

Prema riječima Danke Džogović, prosvjetne radnice u tom mjestu koja za potrebe Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije obavlja mjerenja vremenskih parametara, ekstremno niske temperature su bile i ove godine, kada je 1. januara izmjereno minus 36 stepeni Celzijusa.

„Za nas Pešterce je to normalno. Dešava se da i po dvadeset dana zaredom temperatura bude između 20 i 35 u minusu, ljudi su ovde navikli, ali kada bude mećava ne izlazi se iz kuća, što je bilo ovih dana“, pojašnjava Džogović koja već dvije decenije redovno registruje podatke o vremenu.

Dodaje i da van naselja, kod obližnjeg jezera, bude još hladnije.

Prema meteorološkim analizama, u Sjeničkoj kotlini i na Pešterskoj visoravni zbog nagomilavanja i zadržavanja hladnog vazduha koji se spušta sa okolnih planina, dolazi do temperaturnih inverzija, tako da se jako rashlađen vazduh zadržava u dnu kotline što uzrokuje niske temperature. U isto vrijeme, na okolnim planinama temperature vazduha su više.

Prosječna godišnja temperatura na Sjeničko-pešterskoj visoravni je minus 6,8 °C, broja dana preko plus 25°C je 83, a sa jako niskom temperaturom (ispod nule) 138 dana.

Za Pešter se vezuju vjerovanja da je nekada tu bilo jezero, a zbog krečnjačkog zemljišta kroz polje protiče nekoliko rijeka ponornica.

U podnožju tvrđave Trojan kod Karajukića Bunara, na mjestu gdje se i danas zadržalo jezero, a gdje je upravo najhladnije, pravoslavci vjeruju da je tu Sveti Đorđe, a muslimani da je Alija Đerzelez, ubio aždaju.


Autor: http://bosnjaci.agency/zimska-razglednica-sjenicko-pesterske-visoravni/

Karajukića bunariPešterPešterska visoravanSelo